Ostatnio po internetach krąży poniższy rant - tak z ciekawości, czy ma on cokolwiek wspólnego z rzeczywistością? Na ekonomii tudzież gospodarce znam się jak świnia na niebie, więc jestem ciekaw czy to słuszny gniew, czy tylko populizm.
Cytuj:
Różne już były przekręty w historii Polski, ale czegoś takiego jeszcze nie było, bo dotknie każdego najbardziej bezpośrednio, jak to tylko możliwe. Dziś odbyło się głosowanie w sprawie OFE. Zgłoszono ponad tysiąc poprawek, a partia rządząca aby przegłosować zgłosiła poprawkę będącą w całości ich własnym pierwotnym projektem. Głosowanie przeszło. No to zobaczmy dokładnie, w jaki sposób nas to dotyczy. Każdy z Was ma w domu taki druczek jak w załączeniu. To są pieniądze, które mieliście dostać po przejściu na emeryturę Wy lub Wasza rodzina, gdyż w przeciwieństwa do ZUS pieniądze z OFE są dziedziczone. Mieliście ale ich nie dostaniecie. Sprawdźcie sobie ile jutro Wam "zreformują". W moim wypadku jest to prawie 31 tys. zł (stan na kwiecień 2013, więc teraz już więcej). ^cenzura^ 31 tys. złotych za 8 lat pracy zawodowej, do emerytury miałbym więc prawdopodobnie 5 razy więcej. ^cenzura^ 31 tys. zł, które mi jutro ukradnie polski rząd w białych rękawiczkach. ^cenzura^ 31 tys. zł, plus ^cenzura^ kilkadziesiąt kolejnych tysięcy złotych mojej żony, plus kolejne kilkaset tysięcy złotych rodziców, teściów. Plus kolejne kilkadziesiąt tysięcy ^cenzura^ polskich złotych brata, szwagra, przyjaciół, sąsiada, pani ze sklepu, kolegów w pracy, po prostu NAS WSZYSTKICH! ^cenzura^ 31 tys. zł, które zostaną wydanie nie jakoś z głową, nie z pożytkiem dla obywateli, ale na przedłużenie agonii trupa pn. Zakład Ubezpieczeń Społecznych, po to tylko aby bankructwo nie stało się za kadencji partii rządzącej. Bo najważniejsze to przetrwać. ^cenzura^ 31 tys. zł, a w mediach tematem numer jeden jest jakaś burza, feministyczne brednie o gender, straszenie Kaczyńskim, klocki lego premiera, twittowanie ministra i jakiś facet w sukience na wykładzie księdza. ^cenzura^ 31 tys. polskich ^cenzura^ złotych, których nigdy nie zobaczę ani ja ani Ty, ani Ty, ani Ty. Oby to był wasz gwóźdź do trumny "bando złodziei decydentów polskich". NieZaglosuje.pl !!