CURRENT MOON
Blog > Komentarze do wpisu
Jak ja lubię dobrych ludzi, którzy przynoszą mi jedzenie :)

Znajome babci mają działki i same już nie wiedzą, co robić z nadmiarem owoców. Od rana wzbogaciłam się o arbuza (niedobry, więc robimy z niego konfiturę), dużo śliwek (na razie leżą, a ja je jem), dużo gruszek (na razie leżą, a ja jem te, które już się nadają do jedzenia) i dużo jeżyn (zjadłam ile mogłam, a z reszty robimy sok).

Mniam. :)

A swoją drogą, też bym chciała działkę, albo chociaż malutki ogródeczek. Fajnie jest grzebać w ziemi, oglądać robaczki, wylegiwać się wśród zieleni, a w końcu jeść owoce. :)

sobota, 18 sierpnia 2007, nita_callahan

Polecane wpisy

  • Pogoda we Wrocławiu

    Też taką macie? Pół godziny błękitnego nieba, potem na horyzoncie pojawia się czarna chmura, która zbliża się z wielką prędkością, robi się ciemno, a z chmury l

  • Ela ma kota

    Pewna pani przyniosła do weterynarza na operację roczną kotkę, maine coona, a potem po nią nie wróciła. Zapytana przez telefon wyjaśniła, że kota już nie chce,

  • Grrrrówno

    Notkę niniejszą piszę w imieniu babci, która do niczego już dzisiaj nie jest zdolna. Wróciłam z zakupami, umyłam włosy, a ciągle jeszcze nie jestem zmęczona. Mi

Komentarze
Gość: Lukas, *.petrus.pl
2007/08/18 22:02:45
Ech, moi rodzice mają 2000 metrów kwadratowych "ogródka" i mi już to czasami bokiem wychodzi ;) Ale na mieszkanie w bloku, czy kamienicy bym się nie zamienił :)
-
2007/08/19 01:01:07
Uważaj żeby cię brzuszek nie bolał po tych gruszkach.

jak to konfiturę z arbuza?
-
2007/08/19 10:11:09
Fo, bierzesz arbuza (jak jest mało słodki i niedobry, bo dobrego się zjada od razu :)), obierasz z pestek, kroisz na spore kawałki razem z tym białym naokoło (w czasach powojennego kryzysu podobno w moim domu arbuza się zjadało, a z białego robiło konfiturę), zasypujesz cukrem i stawiasz na małym ogniu. Nie wiem na jak długo, bo robię pierwszy raz, a babcia już chyba nie pamięta. W każdym razie arbuz powinien się zeszklić, a sok zamienić w gęsty syrop. Wskazany jest dodatek goździków, wanilii itp. oraz soku z cytryny. Potem to zapakuję w takie małe, fikuśne słoiczki, będzie apetycznie wyglądać do zimy. :)
-
2007/08/19 21:08:39
O, jak ja bym chciała znów mieć ogródek. Albo choćby balkonik, na którym zmieściłyby się donice z ziołami i pomidorami.
-
2007/08/20 08:59:36
Oj... pozwolisz, że wypróbuję ten przepis. Brzmi pysznie :)
-
2007/08/20 17:16:43
Alu, balkon mam, ale mogą tam stać tylko kwiaty (czyt. czerwone pelargonie), bo wszystko inne zdaniem babci wygląda wieśniacko. ;(
Ireth, a proszę cię bardzo. :)
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2007/08/21 11:06:28
Jestem obca ale wpadam tu czasem. Też mnie zaintrygował przepis. Czy mogłabyś podać proporcje? Ile trzeba cukru w stosunku do arbuza? Z góry dziękuję.
-
2007/08/21 17:32:12
Trochę mniej niż w przypadku innych konfitur - nie sypałam wagowo 1:1, tylko na oko na wierzch, żeby porządnie przykryć owoce. Aha, pisząc, że zostawiamy to białe, nie miałam oczywiście na myśli, żeby go w ogóle nie obierać. Skórę trzeba okroić. :)
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2007/08/22 11:55:13
Dzięki bardzo. Pochwalę się wynikami eksperymentu ;-)
-
Gość: , *.kalisz.mm.pl
2007/09/21 12:13:23
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy ale o co chodzi przeciez kurwa miało byc o owocach a nie ale szajsz